Musiikki rauhoittaa ja tuottaa iloa nuorille Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa
“En omista mitään soitinta, mutta minulla on suuri intohimo musiikkiin. Kun kasvan aikuiseksi, haluan tulla kuuluisaksi kosketinsoittajaksi, jota kaikki kunnioittavat ja rakastavat”, sanoo Mohammad Al-Ahmad.
Mohammad ja Moutaz Al-Zoubi ovat 17-vuotiaita Syyrian pakolaisia, jotka ovat viettäneet suuren osan elämästään Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa. Syyrian sodan takia heidän elämänsä on ollut täynnä muutoksia: he ovat paenneet toiseen maahan, vaihtaneet koulua, luopuneet vanhoista ystävistään ja sopeutuneet uuteen kotiin.
Kun ihmiset konfliktin alussa pakenivat Syyriasta naapurimaa Jordaniaan leireille, pakolaiset saivat suojan ja välttämätöntä apua. Muuten elämä leirillä oli aluksi hyvin rajoitettua. Tarjolla ei ollut harrastustoimintaa tai muuta ajanvietettä. Ajan myötä asiat paranivat.
Kirkon Ulkomaanapu ja muut järjestöt alkoivat tarjota kursseja ja harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. Harrastuksiin osallistumisella on suuri merkitys lasten ja nuorten mielenterveydelle. Vapaa-ajan toiminta tukee sodan ja pakolaisuuden aiheuttamasta kuormituksesta toipumisessa, ja lapset ja nuoret pääsevät purkamaan energiaa rakentavalla tavalla. Kirkon Ulkomaanapu tarjoaa tänä vuonna Za’atarin pakolaisleirillä lapsille nuorille mahdollisuuden jalkapallon ja lentopallon pelaamiseen, sirkuskoulun ja musiikkitunteja.
“Käyn parhaillaan Kirkon Ulkomaanavun musiikkitunneilla, missä opin soittamaan koskettimia ja muita soittimia. Kun olen täällä KUA:n keskuksessa, minusta tuntuu, että olen hyvässä mielentilassa ja energinen. Toivon, että minusta tulee ammattimaisempi kosketinsoittaja, samanlainen kuin opettajamme on. Haluan opettaa musiikkia leirin lapsille, erityisesti heille, joilla ei aiemmin ole ollut tätä mahdollisuutta”, sanoo Mohammed.
Myös Moutaz Al-Zoubi nauttii erilaisten soittimien soittamisesta. Hän mainitsee erityisesti koskettimet, oud-luutun ja darbuka-rummun, mutta pitää myös mikrofoniin laulamisesta.
Koronan vuoksi harrastustoiminta keskeytyi keväällä, kun Jordaniassa otettiin käyttöön kokoontumisrajoitukset. Pian musiikkitunnit kuitenkin aloitettiin matkapuhelimien välityksellä uudelleen. Nuoret saivat opettajilta tehtäviä, harjoittelivat ja tekivät tallenteita opettajalle, joka antoi niistä palautetta. Nyt ollaan palattu lähiopetukseen kasvomaskeja käyttäen.
KUA:n kontteihin rakennettu toimintakeskus Za’atarin pakolaisleirillä on henkireikä monelle lapselle ja nuorelle. Musiikinopettajat ovat itsekin leireillä asuvia Syyrian pakolaisia, jotka haluavat käyttää taitojaan lasten ja nuorten hyväksi. Harrastustoiminta tarjoaa hetkeksi muuta ajateltavaa pakolaisleirin arjen keskellä. Toimintaan osallistuneiden vanhemmat ovat kertoneet, että nuorten asenteet, itseluottamus ja päätöksentekokyky ovat parantuneet harrastusten myötä.
”Musiikki auttaa minua rauhoittumaan, kun olen vihainen tai masentunut, ja samalla laulaminen saa minut tuntemaan itseni iloiseksi”, Moutaz sanoo.
Teksti: Aisha Shtiwi
Kuvat: Wisam Alriyabi
Nenäpäivä tukee Kirkon Ulkomaanavun työtä lasten ja nuorten hyväksi Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa.